Spelletjes met de somkaartjes:
De volgende spelletjes kunnen gespeeld worden met alle soorten somkaarten. Wil je een Youtube filmpje erbij zien, klik dan op de namen van de spelletjes. In deze blog een aantal speelsuggesties.
Betekenis geven aan de som: Ga aan de slag met echte dingen of zelfs snoepjes. Pak het lievelingsspeelgoed van je kind erbij en ga ermee rekenen. Deze spelvorm is fijn om sommen inzichtelijk te maken. Want wat gebeurt er nu eigenlijk bij een som? Speelt je kind graag met Duplo, pak de Duplo en de somkaartjes. Bij de som 5 + 2 maak je een stapel van 5 blokjes en zeg je tegen je kind dat de + (wijs aan) ervoor zorgt dat er blokjes bij komen. Laat je kind twee blokjes pakken en op de stapel zetten. Vraag aan je kind hoeveel blokjes het zijn en tel ze na. Vertel dan het hele verhaal nog een keer na. “We hadden eerst 5 blokjes, jij deed er 2 bovenop en nu zijn het 7 blokjes. Dus 5 + 2 =7”.
Een stapje moeilijker is door je kind het sommetje zelf na te laten spelen.
Bij minsommen haal je juist weg. Vraag telkens hoeveel blokjes/diertjes/snoepjes hadden we eerst? Hoeveel zijn er weg? Hoeveel zijn er over?
Bij keersommen ga je groepjes maken. 3 x 5 = 3 groepjes van 5 blokjes/diertjes/auto’s/snoepjes. Laat ook zien hoe je sprongen maakt, zoals bij de som 4 x 5 =. Er komt een groepje bij, dus kan je een sprong van 5 erbij tellen. Net hadden we 15, nu hebben we er 5 meer, dus 20.
Antwoorden zoeken bij de som: Pak een aantal combinaties (som en antwoord) uit het doosje en laat je zoon/dochter deze op tafel leggen met de juist sommen en antwoorden bij elkaar.
Welke zijn verwisseld? Variatie op het vorig spelletje. Vraag je kind zijn ogen te sluiten en wissel snel twee (of meer) antwoorden om. Je kind mag zijn ogen weer openen en je vraagt welke antwoorden er zijn verwisseld. Je kan hier steeds mee wisselen, je kind wordt hier steeds beter in.
Memory: Leg een aantal sommen (hoeveelheid naar eigen keuze) met de daarbij behorende antwoorden op z’n kop op de tafel. Deze liggen natuurlijk wel door elkaar. Draai om de beurt een sommenkaart en een antwoordkaart om. Matchen deze? Dan mag je deze houden en mag je nog een keer draaien. Wie wint de meeste sommen?
Kinderen leren hier de sommen zich eigen te maken omdat ze elke keer weer de som uitrekenen tot ze het uit hun hoofd weten en niet meer hoeven te rekenen. In het Youtube filmpje de versnelde versie.
Parcours: Pak een aantal sommen en leg ze verspreid door de kamer/tuin etc. heen. Laat je kind een route lopen door de woonkamer. Elke keer als hij/zij langs een som loopt wordt het antwoord gezegd. Een nog leukere variatie is als er met een Barbie of een auto/trein langs de sommen wordt gelopen/gereden. Langs welke sommen komt Barbie/de auto/de trein?
Laat Barbie/de auto/de trein de antwoorden naar de juiste sommen brengen. Barbie neemt alle antwoorden mee en legtals ze bij een som komt het juiste antwoord erbij.
Rennen maar…: Doe 1x de antwoorden van 0 tot 10 in een bakje. Zet de bakjes verspreid neer in de woonkamer/tuin etc. Je geeft je kind telkens een som en je kind brengt zo snel als mogelijk de som naar het juiste bakje. Als alle sommen op zijn kijk je samen de sommen na. Zitten de juiste sommen in het bakje? Eventueel kan je de tijd opnemen. Lukt het de volgende keer sneller?
Zoek het antwoord: Leg de gekozen somkaarten (30 of meer) omgekeerd op een stapeltje. Spreek samen een antwoord af. Draai bijvoorbeeld telkens de bovenste kaart om. Is het antwoord 5, dan roep je ‘5’ zo snel als mogelijk. Als je de snelste bent, mag je de kaart hebben. Ga door tot de stapel op is.
Variatie: Plus en min kunnen hierbij door elkaar.
Zoek de tafel: Leg de gekozen somkaarten (30 of meer) omgekeerd op een stapeltje. Spreek samen een tafel af, bijvoorbeeld de tafel van 5. Draai telkens de bovenste kaart om. Zit de som in de tafel van 5, dan roep je het antwoord zo snel als mogelijk. Als je de snelste bent mag je de kaart hebben. Ga door tot de stapel op is.
Flitsen: Bij flitsen oefent je kind om sommen niet meer uit te rekenen maar dat hij/zij het antwoord meteen weet. Veel leerkrachten flitsen met kinderen in de klas. Herhaling is hierbij erg belangrijk zodat sommen snel uitgerekend kunnen worden, veel oefenen dus. Als je kind het antwoord gelijk weet dan is de som geautomatiseerd.
Bij flitsen maakt je net zoals de juf een stapel van de te oefenen kaartjes (bekende en moeilijkere sommen). Je houdt de stapel zo vast dat er 1 som zichtbaar is. Het kind zegt zo snel als mogelijk het antwoord en dan kan dit kaartje aan de kant gelegd worden waardoor de volgende som zichtbaar wordt. Zo ga je door de hele stapel. Wil je zien hoe het flitsen gaat? Klik dan op deze Youtube link. In dit filmpje is flitsen met plus-sommen te zien. Op dezelfde manier kan er geoefend worden met de min-sommen of keer-sommen.
Je kind gaat rekenen steeds leuker vinden, het is een uitdaging en hij/zij wordt er goed in.
Hou de blog-site in de gaten, want mijn hoofd zit vol met nog meer spelletjes en die wil ik later graag met jullie delen.