Maak kennis met de somkaarten
De doosjes met de somkaarten hebben allemaal de sommen en de antwoordkaartjes erin zitten. Er is bewust voor gekozen om dit op aparte kaartjes te drukken zodat er veel verschillende spelletjes mee gespeeld kunnen worden.
Deze vrolijk vormgegeven cijfers en symbolen hebben allemaal hun eigen karakter. De cijfers hebben allemaal verschillende kleuren en oogjes.
De cijfers hebben wel altijd dezelfde kleur om wel structuur erin te houden. Zo is de 0 altijd rood en de 5 groen.
Wat kan ermee geoefend worden? (Hieronder 4 speelvariaties)
Veel leerkrachten flitsen met de kinderen in de klas. Herhaling hierbij is erg belangrijk zodat sommen snel uitgerekend kunnen worden. Dit is belangrijk voor complexere sommen in de toekomst.
Bij flitsen maakt de leerkracht/ouder een stapel van de te oefenen kaartjes (bekende en moeilijkere sommen) en houdt de stapel zo vast dat er 1 som zichtbaar is. Het kind zegt zo snel als mogelijk het antwoord en dan kan dit kaartje aan de kant gelegd worden waardoor de volgende som zichtbaar wordt. Zo wordt de hele stapel doorgewerkt. Wil je zien hoe het flitsen gaat? Klik dan op dit linkje om bij een filmpje te komen. (In dit filmpje is flitsen met plus-sommen te zien. Op dezelfde manier kan er geoefend worden met de min-sommen of keer-sommen)
Zoals ik al eerder schreef heb ik gekozen om de sommen en antwoorden op een eigen kaartje te laten drukken. Hiervoor heb ik gekozen omdat er meer spelletjes mee te spelen zijn. Een simpel voorbeeld hiervan is memory. Dit spel leg ik later in deze blog uit. Eerst de volgende eenvoudige speelvariatie; pak een aantal combinaties (som en antwoord) uit het doosje en laat je zoon/dochter deze op tafel leggen met de juist sommen en antwoorden bij elkaar.
Zijn ze goed? Vraag je kind zijn ogen te sluiten en wissel snel twee (of meer) antwoorden om.
De volgende keer pak je andere kaartjes uit het doosje. Binnenkort zal hier een filmpje van verschijnen.
Zoek de som bij het antwoord
Neem een aantal combinaties uit het doosje en leg de sommen op tafel.
Geef 1 antwoord aan je zoon/dochter en laat de juiste som erbij zoeken. Ga zo door totdat alle antwoorden achter een som liggen.
Memory
Leg een aantal sommen (hoeveelheid naar eigen keuze) met de daarbij behorende antwoorden op zijn kop op de tafel. Deze liggen natuurlijk wel door elkaar. Draai om de beurt een sommenkaart en een antwoordkaart om. Matchen deze? Dan mag je deze houden en mag je nog een keer draaien. Wie wint de meeste sommen?
Kinderen leren hier de sommen zich eigen te maken omdat ze elke keer weer de som uitrekenen tot ze het uit hun hoofd weten en niet meer hoeven te rekenen. In het Youtube filmpje de versnelde versie.
Dit waren 4 spelsuggesties die met alle somkaarten te spelen zijn. Er zijn nog vele andere spelletjes te spelen welke geschikt zijn voor alle somkaarten, maar er zijn ook vele spelletjes per soort som. Deze zijn (binnenkort) te vinden op mijn Instagram en Facebookpagina.