Spelletjes met de letters:

Sommige kleuters hebben al een grote interesse in letters. De volgende spelletjes kunnen gespeeld worden met deze kinderen: (wil je een filmpje erbij zien? klik dan op de namen van de spelletjes, sommige bevatten een link naar een youtube filmpje).

  • Benoem bekende letters: Kies een aantal letters uit en leg deze neer op tafel. Vraag welke letters je zoon/dochter al kent. Leg hierbij een aantal letters neer waarvan je weet dat die al bekend zijn. Filmpje Hoeveel letters kent je kind nu? En de volgende keer?

  • Zoek dingen bij een letter: Ken je dat? Vanuit het niets vraagt je zoon/dochter; ‘Welke letter is dat?’
    Jij zegt de letter en je gaat daarna allebei weer verder waarmee jullie bezig waren.
    Je zou de letter erbij kunnen pakken en dan allerlei dingen gaan verzamelen die met deze letter beginnen/eindigen/erin zit. Leg al deze spullen hieromheen en benoem de letter en het voorwerp. Samen met Yindi (mijn dochter van nu 5) heb ik dat ook gedaan.

Yindi heeft spulletjes gezocht die beginnen met de letter ‘s’. Sliert, stoel, stempel, slak, sleutel, schaar en stift.

  • Lettersmeppen: Leg een aantal letters neer (kies hiervoor met name letters die bekend zijn). Zeg een letter en als je kind deze letter kent, dan mag hij zo snel als mogelijk op de letter slaan. Dit spel kan gespeeld worden aan tafel, maar een leuke variatie is om erbij te bewegen, bijvoorbeeld door de kaartjes te verspreiden over de vloer of op andere plekken. Wij hebben dit spelletje op de trampoline gespeeld.

De volgende oefeningen kunnen goed gedaan worden gedurende groep 3. Begin het schooljaar met de eerste letters die aangeboden worden en bij elk nieuw werkboekje (veilig leren lezen = kern of lijn 3 = thema) voeg je de nieuwe letters toe.

  • Hoeveel woorden?: (helaas nog geen filmpje) Voordat je kind een nieuwe letter echt kent, moet hij/zij deze vaak gezien en gehoord hebben. De letters leren gaat sneller als er woorden bij zijn gehoord. Leg de letters op een stapeltje en draai ze een voor een om. Bij elke letter bedenk je samen zoveel als mogelijk woorden. Hoeveel woorden kunnen jullie samen bedenken bij elke letter?

  • Route langs de letters: (helaas nog geen filmpje) Leg de aangeboden letters verspreid neer in de woonkamer. Laat je kind een route lopen door de woonkamer. Elke keer als hij/zij langs een letter loopt, wordt de letter benoemd. Een nog leukere variatie is als er met een Barbie of een auto langs de letters wordt gelopen/gereden. Langs welke letters komt Barbie/de auto?

  • Woorden maken: Pak de letters die bekend zijn en leg deze open op tafel. Schuif 3 letters na elkaar toe. Welk woord is ontstaan? Verander 1 letter in een andere. Welk woord staat er nu?

  • Herken de letter: Een leuke oefening voor als je kind moeite heeft met bepaalde letters. Leg de letters omgekeerd op een stapel neer en spreek een letter af. Alle letters worden een voor een omgedraaid. Als je de letter ziet, dan roep je zo snel als mogelijk de letter. Wie wint de meeste letters?

  • Lettermeppen: Leg de bekende letters op de tafel neer en geef je kind een vliegenmepper. Noem een letter en laat je kind de letter meppen. Lukt het om de letters snel te meppen? Eventueel kan dit ook als wedstrijdje gespeeld worden, laat twee personen de letters meppen.

  • Bingo: (helaas nog geen filmpje) Als er ongeveer 20 letters/klanken (of meer) bekend zijn, dan kan er een Letterbingo gespeeld worden. Teken een schema van 3 bij 3 of 4 bij 4 vakjes en schrijf in elk vak een letter (eventueel je kind hierbij helpen). Leg de letters op een omgekeerde stapel en draai de bovenste om. Als deze letter op je kaart staat, dan mag je hem afkruisen. Wie heeft als eerste een rij vol? Of de hele kaart?

  • Woorden maken: Zeg een woord en laat je kind het woord vormen met de letterkaartjes. Laat je kind het woord hardop in stukjes hakken en daarna pas neerleggen. Als het woord ligt, laat je kind het woord dan zelf nakijken.

  • FLITSEN: Maak een stapel van de te oefenen kaartjes (bekende en nieuwe letters) en houdt de stapel zo vast dat er 1 letter zichtbaar is. Het kind zegt zo snel als mogelijk de letter en dan kan dit kaartje aan de kant gelegd worden waardoor het volgend kaartje zichtbaar wordt. Zo wordt de hele stapel doorgewerkt. Letters die nog niet juist zijn kunnen na het voorzeggen weer tussen de stapel gedaan worden. Wil je zien hoe het flitsen gaat? Klik dan op dit linkje om bij een filmpje te komen.

TIP: doe alle bekende letters of aangeboden letters (in groep 3) in het linker vakje van het doosje en alle andere letters in het rechter vakje. Zo hoef je de letters niet telkens uit te zoeken.

Let bij elk spel goed op de uitspraak, je spreekt de letters uit zoals je de letters in woorden zegt. Bijv. lip = l-i-p
Volwassen zeggen vaak tegen de l een el, tegen de i een ie en tegen de p een pee, maar zo zeggen wij woorden niet, dat zou namelijk eliepee worden. Hak lip in stukjes en je zegt l-i-p.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *